Un dels primers problemes que es troben els nacionalistes valencians és el de definir el nom del territori que reivindiquen. Els més progresistes diuen País Valencià, nom que està present a sindicats: CCOO. del PaísValencià, UGT-PV, etc; a partits polítics com el PSPV-PSOE o EUPV i a diverses asociacions de centre-esquerra. Els més conservadors el descarten per vincular-lo a l'esquerra i al pancatalanisme. No obstant el sector conservador proporciona altres noms com Región Valenciana o Comunidad Valenciana, essent aquest últim el seu nom oficial als estatuts.
Els nacionalistes més anticatalans -es pot entendre Coalición Valenciana i Unió Valenciana- aposten pel nom històric de Regne de València i neguen la vinculació històrica amb territoris com Aragó, Catalunya i Balears. Però aquest nom no pot ser considerat en entendre que perque hi haja un regne cal un rei i aquí no el tenim.
En el cas de optar per Regió Valenciana, no agrada als nacionalistes i tampoc als puristes en considerar que el territori valencià no està constituït per una regió homogènia geogràficament, i en opinar els nacionalsites valencians que el territori valencià no pot quedar reduit a regió.
Tampoc agrada el de Llevant-Levante ja que llevant de qui? No està al est de Catalunya ni de Balears, tampoc de bona part de Múrcia o de Ceuta i Melilla ni de Canàries, així que es considera un apelatiu incorrecte.A pesar d'això, el nom més arrelat és el de València, nom genèric que no agrada a ningú però que tampoc molesta. No obstant tampoc el reivindica ningú en entendre que no té cap connotació històrica i el problema de sempre: València fa referència a la provícia, al municipi o a tot el territori?
Ens trobem doncs amb un territori, una regió històrica - altres han variat en aparèixer les autonomies com és el cas de Madrid que va passar de ser una província de Castilla- la Nueva a una Comunitat Autònoma de primer ordre; o la pròpia Castilla- La Mancha que va perdre Madrid a canvi de guanyar-li Albacete a Múrcia - amb problemes per definir-se, per dir fins i tot quin és el seu nom.
3 comentaris:
Per què ho tindrem tot tan complicat... De tota manera, contra l'opinió de molta gent que no és nacionalista, jo continue pensant que si "las Vascongadas" han estat substituïdes en castellà per "País Vasco" i no ha passat res, sinó que és un nom que no crea cap tipus de polèmica, també es podria fer el mateix amb "País Valencià" i "País Valenciano" (si es desvincula de la idea de Països Catalans: som un país i au, independentment del que representen Espanya o els Països Catalans).
Totalment d'acord però em permeto fer un apunt; quan fas referència a gent no nacionalista, et refereixes als nacionalistes espanyols o als que, com jo, només creiem en nacions en el aspecte cultural?
Em referia a gent que passa del tema valencianista (que si és nacionalista espanyola ni tan sols n'és conscient), però bé, ara això no té gens d'importància. Torna quan pugues!
Publica un comentari a l'entrada