dilluns, 5 d’abril del 2010

Bojos a la carretera


Va ser per casualitat que fa uns messos -possiblement un any- vaig descobrir una història fascinant. Es tracta de l'història dun periodista francès anomenat Albert Londres que va cobrir els primers anys del Tour de França allà pels primers anys 20.
Albert Londres però es va encarregar de periodisme del que ara s'anomena d'investigació, va cobrir guerres i va investigar polítics a les colonies. Òbviament, va morir en estranyes circumstàncies quan un vaixell on viatjava es va incendiar al Mar Roig quan tornava de les illes del Pacífic prop d'Indochina.
Havia estat investigant la tracta de blanques que alguns empressaris havien potenciat portant noies europees a les Corts de Shangai amb el beneplacit d'alguns governs occidentals.
Aquests documents mai van poder veure la llum totalment perquè amb l'incendi i naufragi del paquebot George Philippar van desaparèixer els papers i el periodista.
Va destapar els primers casos de dopatge al Tour al seu llibre "Los forzados de la carretera" on, per cert, ténen un relatiu protagonisme el figuerenc Jaime Jané-el primer espanyol en completar el Tour- i el corredor de l'imatge Bottecchia-italià.
Albert Londres, va publicar diversos llibres de temàtica diferent i variada derivats dels seus reportatges periodístics que ,en conjunt, formen una interessantíssima crònica social del primer terç del segle XX arreu del món.
El principal premi periodístic de França porta el seu nom i la seua història es comparada en moltes ocasions amb la de Pasolini. Assassinats per fer-los callar. Per desgràcia l'obra de Londres, com la de tants altres periodistes de la seua època i posteriors (Vasili Grossman n'és un altre exemple) és molt poc coneguda a casa nostra.
A altres obra deixa el ciclisme de banda per fer de reporter de guerra, periodisme polític i temes socials de l'època. Toca temes diversos amb una gran dignitat i pretèn a partir dels seus articles fer reflexionar al lector sobre el colonialisme, el dopatge en l'esport, els problemes causats per l'autoritarisme, etc... Massa perillós per als governs de l'època.