divendres, 26 de febrer del 2010

Com Camot




Fa alguns dies vaig descobrir a la blogosfera una guia per sobreviure a les Terres de l'Ebre amb expressions populars de la zona. Lamento no recordar a quin blog era.
Davant la falta d'estímuls per continuar publicant m'he planetjat fer el mateix amb expressions del Maestrat, però he comprobat que moltes d'elles- per la promximitat geogràfica i cultural són pràcticament idèntiques. És el cas de mone , per anem , Au cacau - versió local del Hasta luego Lucas; o de Tira-li la trompa al xic , per ma' que eres pessat.
Així, m'he limitat a reflexionar sobre algunes expressions curioses que no he sentit mai fóra d'aquestes terres. Algunes per tractar-se de refranys i expressions que utilitzen elements geogràfics: estar entre Ares i Benassal, per estar entre dos aigües o fer com a Cervera, que pixen quan tenen pixera . També podem afegir a aquest grup allò de a Canet de la merda fan paret, i dels cagallons cavirons.

Hi ha altres expressions populars que mi he escoltat fora d'aquestes comarques, però que no estan rel·lacionades amb temes geogràfics: Acabar com Camot , amb els collons dins d'un pot, que s'utilitza especialment en clau adivinatòria : aquestos dos acabaran com Camot, i Passar més fam que el gos de Pinyol. No he trobat referències sobre Camot ni tampoc sobre Pinyol i el seu gos, tampoc ningú m'ha sapigut explicar d'on vénen aquestes expressions. El mateix passa amb l'expressió ser més burro que Tacó . Ni idea de qui va ser aquest Tacó o per quin motiu se'l considera tant burro.

2 comentaris:

Vent d Cabylia ha dit...

És un tema apassionat. De Camot en va parlar Cucarella. I també es va parlar al seu blog de Tacó, en fer referència a Galima...

Marc ha dit...

un apunt interessant, sens dubte