dilluns, 28 de desembre del 2009

Joan Monleón ens ha deixat




Després d'estar ingressat uns quants dies a l'hospital per problemes cardio-respiratoris ens ha deixat Joan Monleón. Nascut a València, l'any 1936, va saltar a la popularitat a primers dels anys 70; quan va ser l'alma mater del grup satíric "Els Pavesos" on va versionar cançons populars valencianes.

Després de certes incursions al món del cinema sense gran èxit com "Con el culo al aire", "Las aventras de Zipi y Zape" o "Un, dos, tres...ensaïmades i res més" durant els anys 80; va participar els primers anys de RTVV (Radio Televisió Valenciana) on va obtindre un gran èxit amb el programa diari "El Show de Joan Monleón" a Canal 9. Després va fer algunes col·laboracions a la Radio Pública Valenciana (Radio 9); però algunes diferències amb l'ens públic, agreujades per problemes de salut, va fer que es retirara totalment de l'espectacle.

Ens va fer conèixer els pobles valencians amb els seus campanars, va fer famoses expressions com "tropescentes mil pessetes" i va fer, a la seua manera, que una generació conegués la terra valenciana més enllà de fe programes educatius o de divulgació, i fomentar crítiques constructives a través del humor sobre la nostra realitat més propera.






Més enllà de fer participar la gran majoria dels pobles valencians d'una televisió pública qua començava, de presentar un show a la italiana per als valencians i de fer-nos reconèixer els nostres pobles pels seus campanars (On sónen hui les nostres campanes?); Joan Monleón ha unit una generació de valencians i proba d'això és que a la seua mort ha sigut notícia per igual a tots els mitjans valencians: Levante-Emv, Las Províncias, Canal 9 i gran nombre de blogs valencianistes ...i "no-nacionalistes".

Us deixo un tast de la seua obra: una versió de "La manta al coll" amb Els Pavesos i un programa del "Show de Joan Monleón" amb la participació del poble de Corbera (Ribera Baixa) i amb l'aparició d'Ángel Paulowski.


Ara ens acaba de deixar. Descanse en Pau.





1 comentari:

Anònim ha dit...

per favor, tots agenollats, el personatge valencià més respectat del S XX, mes enllà de la parcialitat actual de Canal 9. Done gust recordar eixes melodies.