dimecres, 15 d’abril del 2009

...i Franco proclama la República

Potser sorprendrà a més d'un saber que un germà del Generalísimo va obtindre un acta de Diputat per Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions del 28 de juny de 1931.

Ramón Franco Bahamonde era militar i un dels més grans aviadors que mai va donar Espana. Va participar a la Guerra de Marroc on va destacar la seua actuació fins al punt que va obtindre la Medalla al mérit Militar el 1924, i el 1926 va convertir-se en el primer aviador espanyol en creuar l'atlàntic: des de Palos de la Frontera (Huelva) fins a Buenos Aires.

L'any 1930 es va sublevar contra la monarquia espanyola i la dictadura de Primo de Rivera llençant des de la seua avioneta panfletos en favor de la República. Aquest fet va fer que tingués que marxar exiliat a Lisboa i abandonar l'exèrcit.

Amb la proclama de la Segona República, Ramón Franco retornarà a Espanya i ocuparà càrrecs rellevenats a l'exèrcit, sent elegit diputat per Esquerra Republicana de Catalunya amb més de 90.000 vots.

Quan el 1936 el seu germà Francisco Franco es subleva ell està treballant a l'ambaixada espanyola a Washington, però els vincles familiars poden més que la ideologia i Ramón Franco es passa al bandol dels sublevats. L'avioneta que pilotava cau accidentada a la zona de Pollença (Mallorca) en un dia de tempesta.

El dictador explicaria que van ser els "masones" els qui van causar la mort del seu germà, i ho faria al film "RAZA." No obstant, alguns historiadors afirmen que va ser traicionat pel bàndol nacional en veure que era un perill per al mateix. Altres afirmen que va ser atacat pels republicans i que la seua avioneta va caure.
Realment la seua mort , al igual que la seua realitat, va ser tot un misteri que no apareix al molts manuals d'història.