diumenge, 3 de gener del 2010
L'extrema dreta a Espanya
S'ha dit en diverses ocasions que a Espanya no hi ha un referent d'extrema dreta que limite a la dreta i que aquesta circumstància radicalitza en alguns aspectes al principal partit d'ideologia democristiana.
Vertaderament a casa nostra no tenim a un Jean-Marie Le Pen o un Jörg Haider, i la majoria no trobem a faltar figures semblants. Caldria prerguntar-se per quin motiu l'extrema dreta espanyola queda tan fragmentada des de Blas Piñar?
L'any 1936 Francisco Franco i els seus van donar un cop d'estat que va acabar amb una guerra de tres anys i una dictadura militar que va durar quasi 40 anys. En principi Franco i la Falange no eren seguidors de la política de Hitler ni de Mussolini, eren seguidors de l'ideologia creada per Primo de Rivera.
No obstant, acabada la Segona Guerra Mundial, Espanya va convertir-se en refugi d'alguns il·lustres col·laboradors amb el III Reich.
Un d'ells, Leon Degrelle havia fundat a Bélgica el rexisme, un partit d'extrema dreta que havia aconseguit uns quants diputats abans de l'entrada de les tropes nazis.
Bélgica era un estat neutre i alguns dels diputats rexistes es van sentir ofesos pel Reich quan aquest va ocupar aquestes terres. Leon Degrelle en canvi els va donar suport rebent a canvi un lloc a les Waffen-SS.
Acabada la guerra Degrelle va aconseguir, amb certs problemes, arribar a Espanya on el règim de Franco l'adoptaria. Per evitar ser jutjat a Bélgica, Espanya li va donar la nacionalitat i va passar a ser Jose Leon Ramirez Reina. Amb aquest nom va fundar CEDADE (Circulo Español de Amigos de Europa), una entitat que funcionaria fins l'any 1986 i que es dedicava a negar les barbaritats comeses pels nazis.
El mateix va passar amb figures com Wolfgang Jugler , escolta personal de Hitler ; i altres que trobarien en especial a la Costa del Sol refugi i la seguretat de no se condemnats a casa seua.
Lamentablement, aquest fet va influenciar Franco i la política espanyola per un bon grapat d'anys. Fins a tal punt que als anys 80 (del segle XX) a Degrelle se'l va jutjar i absoldre -a Espanya- per negar Auschwitz en diversos discursos.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
Sempre he discrepat d'aquesta afirmació. Que no siguin molts i estiguin fragmentats no vol dir que no existeixin... algun dia treuran el cap i ens agafaran a tots en calces per primos.
Un altre cop estem d'acord, per aquest motiu cal recordar com han influenciat en la nostra societat mes propera
Publica un comentari a l'entrada