divendres, 2 d’octubre del 2009

Sobre la crisi ninja



No sóc un gran economista, però la teoria econòmica era una part important dels meus estudis universitaris. A més he tingut sempre una certa afició a aquest tema i he llegit bastant a certs economistes de la línia de J.M. Keynes; que em convencen més que Ricardo i Smith.

Fabian Estapé : va ser degà a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona i introductor a Espanya de les obres de dos grans economistes: Schumpeter i Galbraith. Durant el govern d'Aznar ja va acusar a Rato i Piqué- ministres d'economia- de no invertir en I+D+I i va predir una caiguda important de l'economia espanyola a mig termini. Òbviament quasi ningú li va fer cas.

Xavier Sala i Martí: Directiu del FCB i professor d'economia a la Universitat de Columbia als Estats Units.

Explica que mentre altres països invertien en I+D, Espanya només ho feia en construcció. Si a un país normal la construcció ocupa entre un 7 i un 9% del P.I.B, a Espanya en els darrers anys aquest sector representaba directament el 19'6% de l'Economia.

La gent en lloc d'invertir en borsa i en universitats ho feia en habitatge, la qual cosa aumentava la demanda i els preus, però el mercat s'ha saturat; no hi ha demanda ni sol·lucions a curt termini perquè no s'han fet els deures. Solbes ha seguit el model de Rato i Piqué, que ha funcionat fins que la bombolla ha estallat.

Leopoldo Abadía: mestre de política d'empresa a la Univeristat de Navarra i conegut últimament pels seus comentaris político-econòmics al programa de Buenafuente; és qui va batejar la crisi amb el nom de crisi ninja; acrònim de No-inputs, no-job, no-activs (sense ingressos no hi ha feina i per tant, no hi ha actius).

No s'ha invertit en crecaió de llocs de treball durant els darrers anys - a Espanya a més s'ha falsejat l'economia amb un creixement immobiliàri desmesurat. Aquesta falta d'inversió en Universitats (especialment en I+D) ha provocat junt amb la crisi bancària mundial que els treballs siguin cada dia més precaris i redueixen els actius de l'economia aumentant l'atur.

1 comentari:

Tigre de Papel ha dit...

Ola wapissim, fa temps que no passo per aquí però com veus no m'oblido de tu.

Petunets